T-Team

Füves-vizes blog ez. Forró vizes, fekete füves, vagy meleg vizes, zöld füves, esetleg jeges, gyümölcsös, mézes, tejes, édes vagy kemény és keserű. Teázós. Univpécses.

Partnereink

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

Utolsó kommentek

  • L. J. Wesley: Ha valakinek bio zöldtea kéne: biokedvenc.hu/zold-es-immun-teak (2011.01.30. 21:28) Zöld tea teszt
  • PerverzBabi: Nem illik abbahagyni a blogolást! :( (2010.09.14. 14:35) Lady Grey
  • he: És igen! A debreceni Kuding Cha is szuper... és keserű :) (2010.05.23. 16:56) Yeehaw!
  • MsTea: Érdekes, hogy milyen más élményt adott nekem ez a könyv - ez indított el a teáról való írogatás út... (2010.05.11. 21:47) Faludy teája, könyvnemajánlóval
  • G. Viktor: Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) ... (2010.04.27. 07:30) Zöld tea teszt
  • Utolsó 20

2010.03.13. 16:12 T-team

Ökomondor és tea

 

Körtepálinka, vörösbor, fehérbor, jó rezgésű mangalicaszalonna, kemencében sült kenyér, bioalma, egy csapzott, nyegle és nyakigláb, de annál barátságosabb komondor – ilyesmikkel vártak minket az agostyáni ökofaluban a Felsőoktatásai Médiakonferencia másnapján. Nem is lenne erre a blogra való, ha a fentiek után a házigazda észbe nem kap, és nem kiabálja oda a csoportnak: Gyógyteát kér valaki?
 
Kérünk. Egy kosárnyi zománcozott piros bögrét hoztak ki és egy hasonlóan zománcozott nagy vörös kancsóból öntöttek a sorban állók edénykéibe. Nincs benne se cukor, se citromlé, semmilyen mesterséges ízesítőszer – mondta Györgyi, az egyik vezető, aki később egy igazi mentamező helyét is megmutatta nekünk, amiből persze a hó miatt (bolond márciusi időjárás) semmit nem láttunk, és azt mondta van ilyen mezejük kakukkfűből is – ezt persze szintén nem láttuk, de a tea tényleg kakukkfűből készült.
 
 
Elsőre az volt benne a jó, hogy gőzölögve volt forró, és – ellentétben a körtepálesszel, ami belsőleg melegített csak – a kezünket-arcukat is felmelegítette. Nem volt ahhoz képest keserű, mint amilyennek egy cukornélküli gyógyteát elképzel az ember. A kakukkfű viszont ütött: nagyon jellegzetes az íze, és tényleg olyan volt a belőle készült főzet, mintha koncentrátumot ittunk volna belőle. A gyulladásgátló hatásnak mindenki örült, meg, hogy ha ilyet isznak, sosem lesznek betegek a télen és kevésbé fognak fázni –persze azt is hozzátették, hogy egyetlen elfogyasztott csésze ezt nem  garantálja.
 
A gyógynövények egyébként kifejezetten jó cuccok (hierba buena, vagyis jónövény – mondják spanyolul), és gondolunk csak bele, miféle jó kis teaféleségeket lehetne összehozni akkor, ha minden kedvelt gyümölcsünk és növényünk olyan gazdag lenne illóolajokban, mint pl. a kakukkfű, és elég lenne leforrázni vízzel, mindjárt ihatnánk pl. barackteát vagy banánteát vagy paradicsomteát. Persze ez nem ilyen egyszerű, ahogy egy teljes kanna átszűrése sem lehet leányálom (ellentétben a menta- vagy kakukkfűmező illatával).
 
Visszatérve erre a teára: éppen az hiányzott belőle, ami az ökofaluk marketingkommunikációban alulreprezentált, de igaz sztereotípia: merthogy hol itt az élvezet, kérem? Csak úgy letépünk, megszárítgatunk, aztán leforrázgatunk növényeket és teának nevezzük? Merthogy finomnak finom, jónak jó – ez nem vitás. Mégis nehezen tudom az ökoszemlélettől függetlenül, pl egy elegáns társaságban elképzelni, pedig viccesek lennének az ilyen mondatok: Egy kis kakukkfűteát, madame? Magam gyűjtöttem az erdőben!
 
Hiába, a kakukkfüves gyógytea az erdő közepén az igazi. Arra meg ritkán jár a civilizált elfogyasztósíasított ember, Agostyánban is csak néhány család lakik.
 
Harka Éva

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: személyes gyógytea


A bejegyzés trackback címe:

https://teablog.blog.hu/api/trackback/id/tr121836938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása