T-Team

Füves-vizes blog ez. Forró vizes, fekete füves, vagy meleg vizes, zöld füves, esetleg jeges, gyümölcsös, mézes, tejes, édes vagy kemény és keserű. Teázós. Univpécses.

Partnereink

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

Utolsó kommentek

  • L. J. Wesley: Ha valakinek bio zöldtea kéne: biokedvenc.hu/zold-es-immun-teak (2011.01.30. 21:28) Zöld tea teszt
  • PerverzBabi: Nem illik abbahagyni a blogolást! :( (2010.09.14. 14:35) Lady Grey
  • he: És igen! A debreceni Kuding Cha is szuper... és keserű :) (2010.05.23. 16:56) Yeehaw!
  • MsTea: Érdekes, hogy milyen más élményt adott nekem ez a könyv - ez indított el a teáról való írogatás út... (2010.05.11. 21:47) Faludy teája, könyvnemajánlóval
  • G. Viktor: Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) ... (2010.04.27. 07:30) Zöld tea teszt
  • Utolsó 20

2010.04.24. 10:00 T-team

Zöld tea teszt

 

Második tesztünk kitalálásakor sejtettük már: nem lesz könnyű dolga csapatunknak. Elhatározásunk olyan natúr filteres zöld teák végigkóstolása volt, amikről nem tudjuk melyik termőterületről származnak, pontosan milyen zöld teát tartalmaznak. Tapasztalatunk azt bizonyítja, hogy ez egyáltalán nem ritka a filterekbe töltött zöld teák körében. 
 
 
 
10 féle került elsőként palettára, de közülük egyet rögtön kizártunk, mert a neve elárulta, hogy kínai. Ehelyett végül, egy kíváncsiságból előkészített, összemorzsolt szálas teát tartalmazó teafiltert szerepeltettünk. Míg a többiek nem tudták mi is van pontosan benne, addig én arra a kérdésre próbáltam választ találni, hogy vajon a leghétköznapibb kínai szálas tea is kenterbe veri-e a filteres teák többségét?
 
 
A folyamat hasonlóan zajlott korábbi tesztünkhöz (filteres Earl Grey) azzal a különbséggel, hogy most egységesen 80°C-os vízzel öntöttük fel és 2 percig hagytuk ázni a teákat. Pontozása kevéssé ugyan, de eltért a múltkori tesztétől. Hárman a hagyományos 1-5-ig osztályozásnál maradtak, ám zöld teák iránti rajongással eltöltött éveim számomra kizárólagosabb rendszert diktáltak, melyben 2 szempont szerepelt: közömbös (1 pont) vagy sem; ha pedig nem közömbös, akkor pozitív (2 pont) vagy negatív (0 pont) érzéseket hagyott-e hátra a forrázat. Talán nem lényegtelen, hogy 60%-ban a közömbös mellett voksoltam.
 
Pontszámainkat összesítve az alábbi eredmény született:
 
1. helyezett: Naturland – 17 pont
2. helyezett: Milford – 13 pont
3. helyezett: Pickwick –10 pont
4. helyezett: Greenfield, Stassen*, Dilmah – 9 pont
5. helyezett: Teekanne, Tesco-színes – 8 pont
6. helyezett: Tesco-value – 7 pont
7. helyezett: Demmers Chun Mee4 pont
 
*utólagos óvással kívánok élni, mert a filter cimkéről megtudható, hogy ceyloni
 
 
Teatesztünk során nem sikerült bizonyítást nyernie annak a feltevésemnek, hogy a leghétköznapibb szálas tea is csapást mérhet, akár az összes filteresre. A teszt érdekében porrá gyötört Chun Mee filterbe kényszerített bájai ezúttal rejtve maradtak előttünk. Azért érdemes megemlíteni, hogy a filteres blendek egyik nagy előnye, hogy a szín, illat, íz esetleges hiányosságai könnyen erősíthetők egy vagy több másik termesztés karakteresebb tulajdonságával, illetve gyártási folyamatuk is gyökeresen eltér a szálas teák ún. ortodox teafeldolgozásától. (később: Filteres kontra szálas tea – hogyan készül?)
 
 
A zöld teák érzékenységéhez hozzátartozik még, hogy a szerényebbek kibontakozását némiképp megzavarhatták a kóstolóba hozott, kihagyhatatlan csokoládék és egyéb nyalánkságok szinkrontesztelései, az elfogyasztott teamennyiséggel (kb. 8 liter) egyenes arányban sűrűsödő mosdólátogatások alkalmával használt kézmosó készítmények illatanyagai, valamint szomszédunk vasárnapi menüjének váratlanul betörő rántott hús szaga.
 
Azonban minden tréfát félretéve, filteres zöld tea tesztünk a Naturland magasan ívelő, 100%-os győzelmével zárult, az elérhető maximum pontszám megszerzésével. Ilyen egyetértés más esetben nem mutatkozott a kóstolás során. S ami csak később jelentett további elégedettséget számunkra, hogy ez a zöld tea azon kevesek között is az első helyen volt, amelyek kihűlés után is kristályos, tiszta színűek maradtak.
 
 
Pápay Kornélia

 

 

3 komment

Címkék: teszt zöld tea


A bejegyzés trackback címe:

https://teablog.blog.hu/api/trackback/id/tr821920415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2010.04.27. 05:59:02

A Naturlandot még nem próbáltam, de a Dilmah kicsit meglepő, mert nekem a jázminos zöld teájuk a kedvencem. Mondjuk én nem értek hozzá :)

G. Viktor 2010.04.27. 07:30:38

Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) Mondjuk viccesek a végeredmények. A Dilmah-on mi is meglepődtünk, bár én pont szerettem kóstolás közben is. És mi sem értünk hozzá. Csak rajongunk érte. :)
süti beállítások módosítása