T-Team

Füves-vizes blog ez. Forró vizes, fekete füves, vagy meleg vizes, zöld füves, esetleg jeges, gyümölcsös, mézes, tejes, édes vagy kemény és keserű. Teázós. Univpécses.

Partnereink

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

Utolsó kommentek

  • L. J. Wesley: Ha valakinek bio zöldtea kéne: biokedvenc.hu/zold-es-immun-teak (2011.01.30. 21:28) Zöld tea teszt
  • PerverzBabi: Nem illik abbahagyni a blogolást! :( (2010.09.14. 14:35) Lady Grey
  • he: És igen! A debreceni Kuding Cha is szuper... és keserű :) (2010.05.23. 16:56) Yeehaw!
  • MsTea: Érdekes, hogy milyen más élményt adott nekem ez a könyv - ez indított el a teáról való írogatás út... (2010.05.11. 21:47) Faludy teája, könyvnemajánlóval
  • G. Viktor: Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) ... (2010.04.27. 07:30) Zöld tea teszt
  • Utolsó 20

2010.03.05. 18:54 T-team

A vacsora

 

Szóval az úgy kezdődött, hogy Viktor írt egy emailt, hogy vacsorázzunk együtt nála. Mi, akik írjuk a blogot. És úgy is lett.  Leírás minden elfogultság nélkül. Na jó, egy kis elfogultsággal.
 
A főszerep természetesen a teáé volt, a menüsor szinte minden elemébe próbáltuk belecsempészni. Éva mentateával készült tejszínes cukorborsót hozott, nem bírtuk ki- még azelőtt ettük meg, hogy asztalhoz ültünk volna. A mentát nagyon finoman valóban lehetett érezni benne, érdekes és finom párosítás volt a borsóval. Gondolkodtam aztán később, hogy milyen teát párosítanék milyen főzelékkel-de elég bizarr kombinációkra jutottam (krumpli és rooibos, kelkáposzta és csipkebogyó), Éva kétségtelenül ideális ízeket hozott össze.
 
 
Viktor teában pácolt isteni gyömbéres sertést készített, az apró darabokra vágott pácolt húst tulajdonképpen frissensültként sütötte ki. Mindezt pedig Buba chutney-áradatával ettük. Merthogy így kell neveznem azt a négyféle (!) chutney-t, amivel Buba készült az estére. A prímet a céklás és a paradicsomos vitte, ezeket különféle aszalt gyümölcsökkel, gyömbérrel, sok-sok fűszerrel főzte össze. Ami a meggyes chutney-t illeti, először nem jöttünk rá arra, hogy mi az az íz, ami mindenkinek ismerős, aztán Buba elárulta, pár kocka csoki is megbújt a tálkában. A szilvásat pedig egy nagyon-nagyon fűszeres, frissen főzött lekvárhoz tudnám hasonlítani.
 
A rizs-imádók pedig írjanak Viktornak, hátha elárulja, hogy hogyan készít nagy szemű, gurulós, tömören tökéletes rizst, amit mi a hús teás páclevével locsolgattunk.
 
 

Kornélia hozta az egyik édességet, ha prózaian akarnám leírni, túrós palacsintát. Ám. A palacsinta tésztáját matcha-val, porrá őrölt zöld teával színezete meg, és a feltekert palacsintákat egymás mellé fektette, majd felszeletelte. Így egy csigavonalakból álló édességet kaptunk, nagyon finom volt, szeretem, ha a túrós édességekben tényleg sok túró van-ebben pedig rengeteg volt. Tömény volt a palacsinta, de nem túl édes-vagyis az én túlságosan édes-szirupos sütimmel egy picit kontrasztos volt.

Key lime pie-t sütöttem, kedvenc gasztrobloggerem, Chili nemrég tette fel ezt a receptet blogjára. Erősre főzött citromos zöld teát tettem bele, amiből semmit sem lehetett érezni, a süti nagyon erőteljesen citromos. Mindegy, azért fogyott belőle.

 
Anda Zsófi
 
 
Receptek:  

Mentás cukorborsó


 
Hozzávalók:
  • 5 dl főzőtejszín
  • 5 mentás teafilter
  • 1 kg cukorborsó
  • 3 dkg vaj (sótlan!)
  • bors
 
A tejszínt megmelengetjük, beletesszük a filtereket, hagyjuk állni 4 percig, majd alaposan nyomkodjuk ki és dobjuk ki. A tejszínt borsozzuk, sózzuk, aztán keverjük a felolvasztott vajhoz. Öntsük hozzá a cukorborsót (ha mirelit, akkor persze olvasszuk fel), keverjük össze és még melegen lapátoljuk be. Lehet belekeverni vagy a tetejére tenni igazi mentából tépkedett mentadarabkákat is.
 

Paradicsom chutney

 
  • 1 kg paradicsom
  • 1 evőkanál friss gyömbér vagy reszelt száraz gyömbér
  • 2 fokhagymagerezd
  • 4 evőkanál mazsola
  • 2 teáskanál só
  • 1 hagyma
  • 1 púpozott csésze (barna)cukor
  • 1 teáskanál összetört nagy kardamom
  • 1 csésze ecet (nálam almaborecet)
  • 1 evőkanál sózatlan kesudió
 
Tegyük a paradicsomot forró  vízbe 5 percig, Húzzuk le a héjukat, majd vágjuk apró darabokra. Aprítsuk fel a fokhagymát. Vágjuk a gyömbért hosszú, vékony szeletekre. Tegyük a paradicsomot, a vöröscsili port, az összezúzott fokhagymát  és gyömbért egy edénybe és pároljuk míg megpuhul. Folyamatosan kavargassuk míg besűrűsödik. Adjuk hozzá az ecetet, cukrot, a megmosott mazsolát és az összetört kardamom magokat, majd az egészet főzzük 10 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk lehűlni és egy légmentes üvegben tároljuk.
 

Szilvás chutney

 
Hozzávalók (nyolc 1,5 dl-es üvegcséhez): 
  •   1,8 kg mosott, magozott szilva négybe vágva 
  •   2 fej lilahagyma 
  •   4 gerezd fokhagyma 
  •   2 nagy savanykás alma, kimagozva, kockázva 
  •   4 cm hosszú gyömbér reszelve 
  •   25 dkg barna nádcukor 
  •   1,5 dl balzsamecet 
  •   2 egész fahéj 
  •   2 tk őrölt fahéj 
  •   3 tk garam masala 
  •   1 tk őrölt szerecsendió 
  •   csipet só
  •   őrölt színes bors
  •   2 ek mazsola
  •   1 ek durvára vágott dió
 

Meggyes chutney

 
  • 1/2 kg magozott meggy 
  • 1 vöröshagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 3 szem koriander
  • 2 ek olaj 
  • 2 cm-es db friss gyömbér 
  • 1/2 tk só 
  • frissen őrölt bors 
  • 3 kocka étcsokoládé
 

Céklás chutney

 
  • 1 nagyobb célka, nyersen, lereszelve
  • negyed citrom leve
  • pár szem aszalt sárgabarack, kockára vágva
  • 2 tk garam masala
  • fél fej hagyma
  • 1 cm gyömbér
 

A legutolsó saját kreálmány, a többi a netről vett és kicsit módosított recept. Pl. mindegyikbe kellene egy-két chili, de én nem szeretem az erőset, így ezt a részt kihagytam.
  
U.I.: Zsófi tortája isteni volt, nem is értem, miért szerénykedik, én a repeta után még beleettem a közösbe is, pedig vendégségben nem szoktam.
 

Yunnan sertés

 
  • 1 kg sertéscomb
  • 1 l China Golden Yunnan tea
  • 4 cm gyömbér meghámozva, felszeletelve
  • 15 szem feketebors
  • 2 teáskanál só
  • 5 evőkanál barnacukor
  • 1 teáskanál kikkoman szójaszósz 
A yunnan-ból egy liternyi erős teát készítünk. Ezután belerakjuk a sót és a cukrot, addig keverjük, míg fel nem oldódik teljesen a folyadékban, majd beletesszük a felvágott gyömbért, a borsokat és hozzáadjuk a szójaszószt is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Eközben apróra vágjuk a sertéscombot, majd belerakjuk a pácba, és hűtőben legalább 2 órán át hagyjuk pihenni. Végül a húst forró növényi olajon kisütjük. A páclevet beforraljuk, és tálaláskor a húsra, vagy a köretre (a legmegfelelőbb a rizs) öntjük.

 

 

Matcha-palacsinta túrval töltve

 
Palacsinta:
  • 1 nagy bögre liszt
  • 1-2 csapott teáskanál Matcha
  • 2-3 tojás
  • 1 nagy bögre tej
  • 1 dl oliva olaj
  • 1 csapott teáskanál kristálycukor
  • ízlés szeint só
  • enyhén szénsavas ásványvíz
 
Töltelék:
  • 500 g túró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • ízlés szeint cukor
  • vaníliáscukor
 
Öntet:
  • 1 pohár tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • ízlés szeint cukor
 
A lisztben elkeverjük a Matchát, hozzáadjuk a tojásokat és apránként a tejet, belekeverjük az olajat, majd cukorral, sóval ízesítjük. Az így kapott masszát, ha van időnk fél órát pihentetjük. Sütés előtt ásványvízzel kellő sűrűségűre hígítjuk, amíg a serpenyő átmelegszik többször átkeverjük.
 
Az elkészült palacsintákat megtöltjük, tetszőleges sütőformában egymásra sorakoztatjuk. Meglocsoljuk a tejfölös öntettel, majd előmelegített sütőben összesütjük. A palacsinták irányára átlósan szeleteljük.
 
Langyosan és hidegen is tálalhatjuk. Tetszés szerint tejszínhabbal is fogyaszthatjuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: személyes recept


A bejegyzés trackback címe:

https://teablog.blog.hu/api/trackback/id/tr941812187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása