Van kedved andalogni tavasszal, egy virágokkal övezett parkban, mikor még minden friss és üde? Van kedved az éledező növényekhez, ahogy rügyet bontanak? Szereted a cseresz - nyét? Az illatát, a színét, az ízét? Mit szólnál ötezer ilyen fához? Ötezer lágy-rózsaszínbe borult, illatos cseresznyefához? Tetszene egy utazás Szakura no Szato-ba, ahol ezek a fák tenyésznek, és egész Japán a csodájára jár minden tavasszal?
A cseresznye rendkívül fontos a keleti nép életében. Nemzeti büszkeségük jelképe, az élet rövidségének szimbóluma. Hatalmas zarándokutak indulnak meg ilyenkor az országban, hogy a virágok illatától megrészegült polgárok megcsodálhassák a természet ezen remekművét. A meteorológiai szolgálat pontosan közvetíti délről északra haladva, hogy mikor, hol nyíltak ki a fák a legjobban, így biztosan senki sem marad le az ünnepségről.
A japán cseresznye tea is pont ilyen. Illatozó, rózsaszín, puha lombokat idéző ital, aminek a minőségi sencha alapja miatt szinte neon zöld színe van forrázás után. Mikor a szánkba vesszük, felkúszik az orrüregünkbe, befészkeli magát az ízlelőbimbóinkba és virágot bont. Hosszan tartó íz és élmény ez a tea. A keverékbe némi szederlevél is került, ám nem mondhatnám, hogy igazán sokat számítana, inkább még jobban kiélezi a cseresznye zamatos ízét.
A Japán cseresznye sikere azonban nem osztatlan. Igaz, ami igaz, pont az a hátránya, ami az előnye is. Mégpedig az illat, ami szinte parfümként fed el mindent. Érdemes gyorsan aromazáró fémdobozba tenni, mert különben rövid időn belül a konyhapolcunk cseresznyében fog fürödni. Pontosan olyan, mint Szakura no Szato, a japánok Cseresznyefalvája. Intenzív és lehengerlő. És ünnepi, mint egy, a Hanamira felvett kimono.
Demmers - Japán Cseresznye
Göbölös Viktor
Utolsó kommentek