Második tesztünk kitalálásakor sejtettük már: nem lesz könnyű dolga csapatunknak. Elhatározásunk olyan natúr filteres zöld teák végigkóstolása volt, amikről nem tudjuk melyik termőterületről származnak, pontosan milyen zöld teát tartalmaznak. Tapasztalatunk azt bizonyítja, hogy ez egyáltalán nem ritka a filterekbe töltött zöld teák körében.
10 féle került elsőként palettára, de közülük egyet rögtön kizártunk, mert a neve elárulta, hogy kínai. Ehelyett végül, egy kíváncsiságból előkészített, összemorzsolt szálas teát tartalmazó teafiltert szerepeltettünk. Míg a többiek nem tudták mi is van pontosan benne, addig én arra a kérdésre próbáltam választ találni, hogy vajon a leghétköznapibb kínai szálas tea is kenterbe veri-e a filteres teák többségét?
A folyamat hasonlóan zajlott korábbi tesztünkhöz (filteres Earl Grey) azzal a különbséggel, hogy most egységesen 80°C-os vízzel öntöttük fel és 2 percig hagytuk ázni a teákat. Pontozása kevéssé ugyan, de eltért a múltkori tesztétől. Hárman a hagyományos 1-5-ig osztályozásnál maradtak, ám zöld teák iránti rajongással eltöltött éveim számomra kizárólagosabb rendszert diktáltak, melyben 2 szempont szerepelt: közömbös (1 pont) vagy sem; ha pedig nem közömbös, akkor pozitív (2 pont) vagy negatív (0 pont) érzéseket hagyott-e hátra a forrázat. Talán nem lényegtelen, hogy 60%-ban a közömbös mellett voksoltam.
Pontszámainkat összesítve az alábbi eredmény született:
1. helyezett: Naturland – 17 pont
2. helyezett: Milford – 13 pont
3. helyezett: Pickwick –10 pont
4. helyezett: Greenfield, Stassen*, Dilmah – 9 pont
5. helyezett: Teekanne, Tesco-színes – 8 pont
6. helyezett: Tesco-value – 7 pont
7. helyezett: Demmers Chun Mee – 4 pont
*utólagos óvással kívánok élni, mert a filter cimkéről megtudható, hogy ceyloni
Teatesztünk során nem sikerült bizonyítást nyernie annak a feltevésemnek, hogy a leghétköznapibb szálas tea is csapást mérhet, akár az összes filteresre. A teszt érdekében porrá gyötört Chun Mee filterbe kényszerített bájai ezúttal rejtve maradtak előttünk. Azért érdemes megemlíteni, hogy a filteres blendek egyik nagy előnye, hogy a szín, illat, íz esetleges hiányosságai könnyen erősíthetők egy vagy több másik termesztés karakteresebb tulajdonságával, illetve gyártási folyamatuk is gyökeresen eltér a szálas teák ún. ortodox teafeldolgozásától. (később: Filteres kontra szálas tea – hogyan készül?)
A zöld teák érzékenységéhez hozzátartozik még, hogy a szerényebbek kibontakozását némiképp megzavarhatták a kóstolóba hozott, kihagyhatatlan csokoládék és egyéb nyalánkságok szinkrontesztelései, az elfogyasztott teamennyiséggel (kb. 8 liter) egyenes arányban sűrűsödő mosdólátogatások alkalmával használt kézmosó készítmények illatanyagai, valamint szomszédunk vasárnapi menüjének váratlanul betörő rántott hús szaga.
Azonban minden tréfát félretéve, filteres zöld tea tesztünk a Naturland magasan ívelő, 100%-os győzelmével zárult, az elérhető maximum pontszám megszerzésével. Ilyen egyetértés más esetben nem mutatkozott a kóstolás során. S ami csak később jelentett további elégedettséget számunkra, hogy ez a zöld tea azon kevesek között is az első helyen volt, amelyek kihűlés után is kristályos, tiszta színűek maradtak.
Pápay Kornélia
Utolsó kommentek