T-Team

Füves-vizes blog ez. Forró vizes, fekete füves, vagy meleg vizes, zöld füves, esetleg jeges, gyümölcsös, mézes, tejes, édes vagy kemény és keserű. Teázós. Univpécses.

Partnereink

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

Utolsó kommentek

  • L. J. Wesley: Ha valakinek bio zöldtea kéne: biokedvenc.hu/zold-es-immun-teak (2011.01.30. 21:28) Zöld tea teszt
  • PerverzBabi: Nem illik abbahagyni a blogolást! :( (2010.09.14. 14:35) Lady Grey
  • he: És igen! A debreceni Kuding Cha is szuper... és keserű :) (2010.05.23. 16:56) Yeehaw!
  • MsTea: Érdekes, hogy milyen más élményt adott nekem ez a könyv - ez indított el a teáról való írogatás út... (2010.05.11. 21:47) Faludy teája, könyvnemajánlóval
  • G. Viktor: Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) ... (2010.04.27. 07:30) Zöld tea teszt
  • Utolsó 20

2010.05.30. 14:51 T-team

Lady Grey

 

Ki lehet ez a nő, akiről egy teát neveznek el?

 
Elsőre persze egy képregényhőst találok, meg van egy ilyen nevű falu és egy Lady Grey-ről elnevezett iskola is. Aztán itt van ő, Lady Jane Grey, a legkevesebb (9) napot uralkodó királynő. Szegény sorsa mindenképpen figyelmet érdemel: mindössze tizenhat (vagy tizenhét) évesen végezték ki, s dacára műveltségének (tudott latinul, héberül, görögül) és szelídségének, úgy sodorta el a történelem áramlata, ahogy a teafilter sodródik tehetetlenül a rázúduló forró víztől a csészében. Lefejezését (bekötötte a szemét, s állítólag csak akkor sírta el magát, amikor vakon nem találta a fát, amire le kellett hajtania a fejét) Paul Delaroche festette meg, 1833-ban.

 
De a teát mégsem róla, hanem Mary Elizabeth Grey-ről nevezték el, aki annak a Charles Greynek volt a felesége, akiről az Earl Grey teát elnevezték, és akinek a Lady nem mellesleg tíz fiút és hat kislányt szült. Az Earl az 1830-as években volt miniszterelnök Angliában, s a fáma szerint egy kínai követ ajándékozta meg bergamottal, amit a teájához kevert. (Jegyzem meg: azért csak gondoljunk bele, akkoriban micsoda bizalom és népszerűség övezhette a miniszterelnököket (és oldalbordáikat), hogy teát neveztek el róluk!)
 
A Grey-hez fűződő teák sokfélesége külön posztot érdemel, mindenesetre annyi bizonyos, hogy (ahogy az Earl Grey) Darjeeling-alapú fekete teáról van szó, amit a bergamotton túl narancshéjjal és citromhéjjal ízesítenek. A Demmersnek van egy Lady Grey Blue nevű teája – abban ezeken felül még búzavirágszirmok is vannak.
 
A legkorábbi Earl és Lady Grey azonban kétségtelenül a Twiningshoz kötődik (ez nem jelenti azt, hogy nem lehet náluk jobb keveréket előállítani persze). Forgalmaznak belőle szálas „rendes” teát, de van filteres változat is. Még utóbbinál is lehet érezni a bergamottot, ami nem véletlenül kedvelnek a parfümgyártók (lásd pl. Givenchy Hot Couture, Clinique Happy, sőt, Chanel No 5!), és már első illatolásra is ott van a levegőben valami citrus. Jóval kevésbé erős, mint a „férfi” változata, ugyanakkor, mint minden fekete tea, élénkít. A narancsos ízt is lehet érezni végig, de csak lágyan. A magam részéről (és téboly, hogy ez már kezd meglepőnek számítani, de) egy csipet cukorral ajánlom – ilyen szempontból a Lady Greyt reklámozó Nigella Lawsonnak
 
 

igaza van, egy kis édes teasütivel az igazi, hiszen egy pici cukor szerintem csak még inkább kiemeli a picit fanyar citrusos ízeket, illatokat. És még a reklámfilmje is gyönyörű:
 
 

Igaz, jellemző, hogy az Earlről egy csomó leírás és kép megmaradt, a Ladyről meg annyit tudhatunk, hogy nagy valószínűséggel teázott, azért hagytak pár leszármazottat és néhány jó dolgot maguk után, azt meg kell hagyni.
 
Harka Éva

 

1 komment

Címkék: ismertető történet fekete tea


A bejegyzés trackback címe:

https://teablog.blog.hu/api/trackback/id/tr562042303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2010.09.14. 14:35:54

Nem illik abbahagyni a blogolást! :(
süti beállítások módosítása