T-Team

Füves-vizes blog ez. Forró vizes, fekete füves, vagy meleg vizes, zöld füves, esetleg jeges, gyümölcsös, mézes, tejes, édes vagy kemény és keserű. Teázós. Univpécses.

Partnereink

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

Utolsó kommentek

  • L. J. Wesley: Ha valakinek bio zöldtea kéne: biokedvenc.hu/zold-es-immun-teak (2011.01.30. 21:28) Zöld tea teszt
  • PerverzBabi: Nem illik abbahagyni a blogolást! :( (2010.09.14. 14:35) Lady Grey
  • he: És igen! A debreceni Kuding Cha is szuper... és keserű :) (2010.05.23. 16:56) Yeehaw!
  • MsTea: Érdekes, hogy milyen más élményt adott nekem ez a könyv - ez indított el a teáról való írogatás út... (2010.05.11. 21:47) Faludy teája, könyvnemajánlóval
  • G. Viktor: Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) ... (2010.04.27. 07:30) Zöld tea teszt
  • Utolsó 20

2010.04.18. 10:00 T-team

És lőn...

 

A sencha tea és Japán összekapcsolása nem mondhat újat. Ezért is érdekes, hogy a sencha ott egykor nem igazán volt divatban. Egészen pontosan 1654-ig. Ekkor érkezett a szigetországba Ingen, a Quing dinasztiát megalapító Manchu üldöztetése elöl. Kínai zenbuddhista volt, aki szerzetesként csakhamar egy olyan kínai központot állított fel a japán főváros közelében, Uji-ban, ami az utazást is feleslegessé tette, mert elhozta Kínát: XVII. századi kínai építészeti stílusban hozták létre, és a kalligráfia meg a vallási teendők mellett irodalmi központtá is vált. A neve Manpukuji.

 
 
És kitört az őrület: a japánok egyre kíváncsiabbak lettek, és egyre trendibb volt átvenni egyes kínai szokásokat. Például a senchaivást.
 
A japán teakultúra című könyv szerint (szerk: Morgan Pitelka, Routledge, 2005) például azok a mázatlan teáskannák, amiket a senchához Ingenék használtak, Kínában a legegyszerűbb portékák közé tartoztak – Japánban meg egyre nagyobb biznisz volt előállítani. A szálas zöld tea újjászületett, és olyannyira népszerű lett, hogy Ingen halála után japán követőre talált: Baisao Ko Yugaira, akinek a teaszertartás fontos lépéseit tulajdonítják, és aki – bár szerzetes volt – abból élt, hogy sencha teát árult. A szlogenje az volt, hogy a sencha hozzásegít a szellemi megvilágosodáshoz.
 
Hiába, nincs új a nap alatt!
 
Harka Éva

 

Szólj hozzá!

Címkék: történet zöld tea


A bejegyzés trackback címe:

https://teablog.blog.hu/api/trackback/id/tr161911438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása