T-Team

Füves-vizes blog ez. Forró vizes, fekete füves, vagy meleg vizes, zöld füves, esetleg jeges, gyümölcsös, mézes, tejes, édes vagy kemény és keserű. Teázós. Univpécses.

Partnereink

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

Utolsó kommentek

  • L. J. Wesley: Ha valakinek bio zöldtea kéne: biokedvenc.hu/zold-es-immun-teak (2011.01.30. 21:28) Zöld tea teszt
  • PerverzBabi: Nem illik abbahagyni a blogolást! :( (2010.09.14. 14:35) Lady Grey
  • he: És igen! A debreceni Kuding Cha is szuper... és keserű :) (2010.05.23. 16:56) Yeehaw!
  • MsTea: Érdekes, hogy milyen más élményt adott nekem ez a könyv - ez indított el a teáról való írogatás út... (2010.05.11. 21:47) Faludy teája, könyvnemajánlóval
  • G. Viktor: Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) ... (2010.04.27. 07:30) Zöld tea teszt
  • Utolsó 20

2010.03.18. 11:41 T-team

A gyászoló királynő

 

http://www.hansag.hu/mozi_kepek_3/kiralyno.jpgVannak olyan fűszerek a polcomon, amikre nem tudok egyszerű ízesítőként gondolni. Ennek több oka is lehet. Egzotikusságuk, nehéz beszerezhetőségük, vagy egyszerűen az ízük miatt. Mind három kategóriába beleesik a világ harmadik legdrágább fűszere, a kardamom. Ez az Indiából származó cserje rendkívül fontos az ott élő emberek számára, alap ízeik egyik meghatározó eleme. Bár Európában inkább az édes ételekben találkozhatunk vele, valójában ez a zöld mag univerzális fűszer, így bátran használhatjuk húsok elkészítéséhez is, ha valami különlegesre vágyunk.
 
A kardamom számomra a fűszerek trónusán szomorkodó, gyászoló királynő. Az enyhén kámforos ízéről, mindig a melankólia, és a gazdagság jut eszembe. Szeretem ezt a zamatot, és ezt a hangulatot. Gyakran töröm össze mozsárban a hüvelyeket, és keverem a még forró kávémba (vagy alapvetően a vízbe rakom, és úgy főzöm le), de fekete teafűhöz adva is élvezhetjük különleges aromáját. Tojáshabos krémbe is szoktam rejteni, hogy aztán pitét töltsek meg vele, vagy huszonnégy magból süssek, kirobbanó ízű piskótát belőle.
 
A gyászoló királynőnek természetesen megvan a párja, a fekete (vagy néhány helyen barna) kardamom is, ami még mélyebb, és füstösebb ízű, és megjelenésében is nagyobb, és markánsabb párjánál (bár jó tudni, hogy a zöld és a fekete kardamom rendszertanilag nem rokon növények). Szerintem a mitológiai Styx folyónak lehet ilyen aromája. Zamatát a kínai lapsang souchonggal, vagy assammal lehet a legjobban párosítani. És ha italunkat még érdekesebbé szeretnénk tenni, akkor egy csipet fahéjjal (lapsang souchong esetén cassiával, míg assam esetén hagyományossal) is megbolondíthatjuk. Pontosan úgy simul a kardamom ízéhez, mint a királyhoz titkos szeretője.
 
Göbölös Viktor

 

Szólj hozzá!

Címkék: ismertető


A bejegyzés trackback címe:

https://teablog.blog.hu/api/trackback/id/tr71849314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása