T-Team

Füves-vizes blog ez. Forró vizes, fekete füves, vagy meleg vizes, zöld füves, esetleg jeges, gyümölcsös, mézes, tejes, édes vagy kemény és keserű. Teázós. Univpécses.

Partnereink

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

Utolsó kommentek

  • L. J. Wesley: Ha valakinek bio zöldtea kéne: biokedvenc.hu/zold-es-immun-teak (2011.01.30. 21:28) Zöld tea teszt
  • PerverzBabi: Nem illik abbahagyni a blogolást! :( (2010.09.14. 14:35) Lady Grey
  • he: És igen! A debreceni Kuding Cha is szuper... és keserű :) (2010.05.23. 16:56) Yeehaw!
  • MsTea: Érdekes, hogy milyen más élményt adott nekem ez a könyv - ez indított el a teáról való írogatás út... (2010.05.11. 21:47) Faludy teája, könyvnemajánlóval
  • G. Viktor: Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) ... (2010.04.27. 07:30) Zöld tea teszt
  • Utolsó 20

2010.04.22. 10:00 T-team

Zöld teáról jót, vagy semmit!

A natúr zöld teákkal valahogy úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládékkal. Éppen ezért most leginkább egy általánosnak tekinthető összefoglalót igyekszem leírni, melyek további fejtegetésekre adhatnak lehetőséget.
 
 
 
 
 
Amitől a zöld tea más:
A zöld teát ugyanannak a cserjének a leveléből állítják elő mint a fekete teát. Mondhatnám úgyis, hogy a fekete teát állítják elő ugyanabból a cserjéből, mint a zöld teát. Sőt egészen sokféle teát állítanak elő ebből a cserjéből, aminek a neve Camelia Sinensis. A különbségek többnyire nem másban, mint a levelek feldolgozásában rejlenek.
 
A fekete tea fizikai és kémiai változását a levelek oxidációjával, úgynevezett fermentációval érik el. A zöld tea feldolgozása során ezt az oxidációs folyamatot nemhogy nem segítik elő, de egyenesen megakadályozzák, így antioxidáns összetevői sértetlenek maradnak. Mivel a zöld tea ezeknek az antioxidánsoknak köszönheti a legtöbb neki tulajdonított jótékony hatást, érdemes teánk elkészítésére is nagyobb gondot fordítani azzal, hogy felforralás után kb. 80°C-ra visszahűtött vízzel öntjük fel.
 
A zöld tea tartalmaz többek között polifenolokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, illóanyagokat, koffeint. Kedvező élettani hatásai közé sorolható, az immunrendszer erősítése, a fogszuvasodás és a fogínybetegségek ellen kifejtett hatása, rákmegelőző hatása, a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére irányuló hatása valamint zsírégető tulajdonsága is.
 
Említett jellemzői miatt napjainkra a zöld tea minden formája szembetűnően keresettebb lett –– nem titkolt vágyam azonban felhívni minden érintett figyelmét a zöld tea fogyasztás valódi élvezetének jótékony hatásaira is, mely véleményem szerint az összes többi kedvező tulajdonság éltető forrásának tekinthető.

Pápay Kornélia

 

Szólj hozzá!

Címkék: történet zöld tea


A bejegyzés trackback címe:

https://teablog.blog.hu/api/trackback/id/tr71919755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása