T-Team

Füves-vizes blog ez. Forró vizes, fekete füves, vagy meleg vizes, zöld füves, esetleg jeges, gyümölcsös, mézes, tejes, édes vagy kemény és keserű. Teázós. Univpécses.

Partnereink

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

Utolsó kommentek

  • L. J. Wesley: Ha valakinek bio zöldtea kéne: biokedvenc.hu/zold-es-immun-teak (2011.01.30. 21:28) Zöld tea teszt
  • PerverzBabi: Nem illik abbahagyni a blogolást! :( (2010.09.14. 14:35) Lady Grey
  • he: És igen! A debreceni Kuding Cha is szuper... és keserű :) (2010.05.23. 16:56) Yeehaw!
  • MsTea: Érdekes, hogy milyen más élményt adott nekem ez a könyv - ez indított el a teáról való írogatás út... (2010.05.11. 21:47) Faludy teája, könyvnemajánlóval
  • G. Viktor: Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) ... (2010.04.27. 07:30) Zöld tea teszt
  • Utolsó 20

2010.05.06. 08:00 T-team

A kávé ideje lejárt

 

Valahol messze, a sma- ragdzöld amazonasi ős- erdők mélyén kúszik egy növény, aminek bogyói és magjai dupla annyi koffeint tartalmaznak, mint a kávébab. Persze a guarana nem most kúszott elő a dzsungelből: az ott élő indiánok évszázadok óta használják a fáradtság, a fejfájás és a másnaposság leküzdésére.
 
A „brazil koka” néven is futó növénykivonatot ezért persze egy csomó energiaitalba (például a nálunk is kapható Cocaine-ban és Monsterben is ez van, de ott a Fekete Kutya elnevezésű szer is) és üdítőbe (Brazil Kóla) keverik. A lusta európaiak annak ellenére, hogy a XVII. században hoztak belőle a kontinensre, csak 1958 óta forgalmazzák – jellemző módon a fogyasztó hatását aknázzák ki elsősorban.
 
 
De vissza a gyökerekhez! A tupi indiánok mítosza szerint egy isten egyik szemgolyóját ültették el a falusiak, abból lett a növény (a bogyóját szokták egy szemhez hasonlítani állítólag), s bár aligha voltak tudatában annak, hogy egy szintén a szemhez, konkrétan Buddha szemhéjához kötődő eredetmítoszú levet készítenek, leforrázták a bogyókat és megitták a főzetet. Azóta is keverik teákhoz is: a Lipton Red Tea-jében például ez is van. Filteres teában még csak egy guaranásat láttam, ezt pedig a Pickwicknek köszönhetem.
 
Amit inni szoktam, az a Pickwick T-Kick fekete tea guaranával. Egy neten található termékleírást idézve: „Fekete tea guaranával és fűszerekkel. Összetevők: fekete tea, guarana, maté tea, gyömbér, fahéj, feketebors, édesgyökér. Édesgyökér tartalma miatt a magas vérnyomásban szenvedők kerüljék a termék túlzott fogyasztását.” Utóbbi mondat nagyon vicces, nem? A fekete tea mellett még a matéra hívnám fel a rezgésfokozásra vágyók figyelmét – de ez külön posztot érdemel.
 
Maga a tea kellemes, nekem kicsit karamellásnak tűnik az íze. Kevés cukorral ajánlom, és ha valóban selymessé szeretnénk tenni, akkor öntsünk hozzá egy evőkanálnyi tejet. (Tudom, hogy van, aki a tejhez önti a teát, de a látvány kedvéért kivételesen fordítsuk meg a sorrendet.) Miután mint egy fordított atombomba, szétárad a tej a kellemesen karamellbarna főzetben, szaglásszuk meg: picit borsos, picit gyömbéres az illata, de nem nagyon üt el egy megszokott fekete teától.
 
Ne számítsunk arra, hogy, mintha varázspálcával csaptak volna a fejünkre, mindent energikusabban látunk – az ugyanis a Ku Ding Cha hatása. Inkább egy számunkra is láthatatlan liánmintás szőnyegen himbálózunk lassan felfelé, majd nagyon lassan le. Nincs tuttifrutti íz, nincs szénsav, nincs veseterhelés – csak a szív dobban nagyobbat.

 

Harka Éva

Szólj hozzá!

Címkék: ismertető történet tea az űrből


A bejegyzés trackback címe:

https://teablog.blog.hu/api/trackback/id/tr781968716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása