T-Team

Füves-vizes blog ez. Forró vizes, fekete füves, vagy meleg vizes, zöld füves, esetleg jeges, gyümölcsös, mézes, tejes, édes vagy kemény és keserű. Teázós. Univpécses.

Partnereink

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

Utolsó kommentek

  • L. J. Wesley: Ha valakinek bio zöldtea kéne: biokedvenc.hu/zold-es-immun-teak (2011.01.30. 21:28) Zöld tea teszt
  • PerverzBabi: Nem illik abbahagyni a blogolást! :( (2010.09.14. 14:35) Lady Grey
  • he: És igen! A debreceni Kuding Cha is szuper... és keserű :) (2010.05.23. 16:56) Yeehaw!
  • MsTea: Érdekes, hogy milyen más élményt adott nekem ez a könyv - ez indított el a teáról való írogatás út... (2010.05.11. 21:47) Faludy teája, könyvnemajánlóval
  • G. Viktor: Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) ... (2010.04.27. 07:30) Zöld tea teszt
  • Utolsó 20

2010.05.04. 08:00 T-team

Egy csésze egészség? Gondolatok az alumíniumról

 

Cukrászdákban, kávézókban, büfékben többnyire különböző minőségű filteres teákból választhatunk… ha választhatunk. Meglepő divatként terjedt el ezeken a helyeken az extra különlegességként hírdetett, lyuggatott hengeres alumíniumtasakba adagolt teafű, amit még egy elegáns színes pausz-csomagolással is ellátnak. Mint design, valóban fergeteges, mondhatni szemfényvesztő.

 
Amit az alumíniumról, mint csomagolóanyagról, egyéb ételek és italok esetében is tudni érdemes:
A felületén természetesen kialakult vagy mesterségesen kialakított oxidréteg kellő védelmet nyújt az alumíniumnak ahhoz, hogy a környezetével ne léphessen könnyen reakcióba. Ám a lúgos ill. savas kémhatású anyagok (tisztítószerek, ételek, italok) kikezdik ezt a védőréteget, s az alatta lévő, kémiai szempontból aktív fém a környezetében levő anyagokkal vegyületeket alkot, amik szintén oldódnak lúgban és savban is. Közvetlen érintkezéssel így ételeinkbe, italainkba is beleoldódnak. Vízoldható sói pedig mérgezőek. Az alumínium nehézfémekhez hasonlóan lerakódhat a szervezetünkben. Egyes kutatási eredmények felhalmozódott alumíniumot mutattak ki epilepsziában és Alzheimer-kórban szenvedők agyában.
 A teázás kapcsán fontos tudni, hogy a tea savas kémhatású. Nem beszélve a gyümölccsel dúsított ill. 100%-os gyümölcsteákról, valamint a jó magyar szokás szerint elkészített citromos teáról.
A http://www.bistrotea.eu/ oldalán hírdetett teatasak ugyan le van védve megfelelően műanyag borítással (valószínűleg a különböző műanyagok bomlása, öregedése által keletkező anyagok is érdekes adatokkal szolgálhatnának), ám a perforált részek, bár kicsiny felületen, de szabad utat engednek az alumíniumhoz. Filterünk hosszas áztatásával, ha nem is sok, de kioldódhat italunkba. S mint említettem, az alumínium nem feltétlenül tud kiürülni a szervezetből, tehát életünk során halmozódhat.
 Az élelmiszeriparban, mint tudjuk, csak látszólagosan foglalkoznak az egészségünkkel. Érdemes minden fronton odafigyelni.
 Az otthon rendszeresen használt alumínium kiskanalak, teáskannák, szűrők védőrétege is lassan, de biztosan eltűnik. Ha csak lehet, ne használjuk ezeket sem!
 Nem véletlen, hogy az egykor oly divatos alumínium konyhai eszközök gyártása mára már leáldozott.
 
Pápay Kornélia

 

Szólj hozzá!

Címkék: ismertető történet


A bejegyzés trackback címe:

https://teablog.blog.hu/api/trackback/id/tr481968692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása