T-Team

Füves-vizes blog ez. Forró vizes, fekete füves, vagy meleg vizes, zöld füves, esetleg jeges, gyümölcsös, mézes, tejes, édes vagy kemény és keserű. Teázós. Univpécses.

Partnereink

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

Utolsó kommentek

  • L. J. Wesley: Ha valakinek bio zöldtea kéne: biokedvenc.hu/zold-es-immun-teak (2011.01.30. 21:28) Zöld tea teszt
  • PerverzBabi: Nem illik abbahagyni a blogolást! :( (2010.09.14. 14:35) Lady Grey
  • he: És igen! A debreceni Kuding Cha is szuper... és keserű :) (2010.05.23. 16:56) Yeehaw!
  • MsTea: Érdekes, hogy milyen más élményt adott nekem ez a könyv - ez indított el a teáról való írogatás út... (2010.05.11. 21:47) Faludy teája, könyvnemajánlóval
  • G. Viktor: Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) ... (2010.04.27. 07:30) Zöld tea teszt
  • Utolsó 20

2010.03.01. 11:17 T-team

Teakalauz

 

http://hvg.hu/image.aspx?id=08aacb1e-7fb4-4626-bebe-95fd929478a1&view=f2672793-d807-42b2-966c-71302cb24542„Ám ha meggondoljuk, mily sekély az emberi öröm kelyhe, mily hamar színültig telik könnyel, s mily gyorsan ürítjük fenékig a végtelen iránti olthatatlan szomjunk csillapítására, felesleges amiatt pironkodnunk, hogy túl sokat sürögtünk-forogtunk a teáscsésze körül.”
 
/Okakura Kakuzo, idézet a Teakalauz Teázási szokások fejezetéből/
 
A hvg 2007-es Teakalauz kiadványa két könyvből áll, A teáról praktikusan és A tea kultúrtörténete részekből. Az első kötet a tea termesztésének, kereskedelmének, történelmének fejezeteit mutatja be, a második pedig a teafajtákkal, teázási szokásokkal foglalkozik. Kezdeném a kiadvány kritikus pontjával. Túl kicsi a mérete, és mindezt négyzet alapon teszi, ezért valahogy nem áll kézre, szét kell törni ezt a pici könyvet, hogy a legbelül megbújó szavakat is el tudjuk olvasni. De a kicsi méretnek persze a fotók és illusztrációk -pedig igazán nagyon jók- látják leginkább a kárát-nem tudom más hogy van vele, de én sokáig tudok merengeni egy szép teáról készült fotón (újabban a teavirágba szerettünk bele: virágzó teák).
 
A szerző Kiss Mariann elképesztő mennyiségi információt gyűjtött össze mindkét kötethez. A kultúrtörténeti részben érdekes adalékokat (más színű háttérrel szedve) találunk, ír a borravaló történetéről, mely a teához köthető (a pénz csörgetésével siettették a pincért, hogy gyorsabban hozza a teát), vagy a teafilter születésének történetéről (eredetileg egy amerikai teaimportőr selyemzacskóba csomagolta a füvet), vagy hogy először franciák itták tejjel a teát, nem az angolok. Ebből a kötetből tudunk meg információkat a feldolgozás folyamatairól vagy a teaaukciókról, de arról is például, hogy mennyi teát termesztenek Nepálban.
 
A teáról praktikusan részletesen leírja a teafajtákat (honnan származik, milyen fajta, miért ez a neve, mik a jellegzetességei, hogyan készítsük el, és mi a fogyasztásának módja), a teázási szokásokat. A receptek száma kevés, és szerintem messze nem a legjobbakat választották ki, bár mindegyik egyszerűen elkészíthető és beszerezhetőek az alapanyagok. Ami viszont nagyon szimpatikus, a tea és egészség fejezet rövid, tényeket közöl, és nem értekezik vagy moralizál oldalakon keresztül, mint más teáról szóló könyvek (erről később), sőt a tea kedvezőtlen élettani hatásait is megemlíti: például hogy elszínezi a fogakat, és hogy a csersavtartalom gátolja a vas felszívódását.
A Csészealj - A teáról másképpen fejezet a könyv legizgalmasabb része. Megtudhatjuk, hogy miért érezzük lágyabbnak a tejes teát, vagy hogy miért bőrösödik a tea. A kísérletek inkább mulatságosak - a hogyan tunkoljunk hatékonyan rész különösen, mely a mártogatás fizikáját taglalja. A jóslásról is ír ez a fejezet, ha bárkit érdekel, hogy mit jelent az elefánt vagy a létra a teafűből kiolvasva, írjon, ugyanis a könyv számtalan kiolvasható képre magyarázatot ad.
 
A könyv legjobb fotója az utolsó: Don Pettit amerikai űrhajós ötórai teázásáról készült kép, amint épp a teagömböcskét emeli a szájához egy pálcikával, ezért a fotóért szerintem érdemes bebattyogni egy könyvesboltba és átlapozni a könyvecskét. A kiadvány ára meglehetősen borsos, 4600 forintba kerül jelenleg. Kérjétek ajándékba.
 
„Életünk során főleg három dolgot sajnálhatunk: az elrontott ifjúságot, az értelmetlen és bamba bámulással meggyalázott szép festményeket, valamint a helytelen készítéssel elpazarolt finom teákat”

/kínai közmondás A teáról praktikusan hátlapjáról/

 
Anda Zsófi

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv ismertető történet


A bejegyzés trackback címe:

https://teablog.blog.hu/api/trackback/id/tr581799299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása