T-Team

Füves-vizes blog ez. Forró vizes, fekete füves, vagy meleg vizes, zöld füves, esetleg jeges, gyümölcsös, mézes, tejes, édes vagy kemény és keserű. Teázós. Univpécses.

Partnereink

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

 Photobucket

Utolsó kommentek

  • L. J. Wesley: Ha valakinek bio zöldtea kéne: biokedvenc.hu/zold-es-immun-teak (2011.01.30. 21:28) Zöld tea teszt
  • PerverzBabi: Nem illik abbahagyni a blogolást! :( (2010.09.14. 14:35) Lady Grey
  • he: És igen! A debreceni Kuding Cha is szuper... és keserű :) (2010.05.23. 16:56) Yeehaw!
  • MsTea: Érdekes, hogy milyen más élményt adott nekem ez a könyv - ez indított el a teáról való írogatás út... (2010.05.11. 21:47) Faludy teája, könyvnemajánlóval
  • G. Viktor: Azért hasznosak ezek a vaktesztek, mert itt tényleg az ízen kívül másra nem tudsz hagyatkozni. :) ... (2010.04.27. 07:30) Zöld tea teszt
  • Utolsó 20

2010.03.24. 19:47 T-team

Earl Grey

Ha kimondjuk azt a szót, hogy tea, akkor kétségtelenül a legtöbb embernek nem a japánok vagy kínaiak zöld teái ötlenek az eszébe, hanem az Earl Grey. Európában és az Egyesült Államokban az egyik legpopulárisabb íznek számít, de kis túlzással állíthatjuk, hogy ez az egyik legszélesebb választékkal rendelkező íz is egyben. Minden valamire való teákat gyártó cég elkészíti az általában kínai feketetea alappal (bár mostanában már inkább ceyloni) rendelkező és bergamot aromával, vagy olajjal ízesített keveréket.
 
 
Sokan úgy vélik, hogy az Earl Grey név garancia a jó minőségre, de előfordul, hogy a bergamot intenzív ízét használják a gyártók arra, hogy a gyengébb teakeverék hiányosságait elrejtsék. Tehát érdemes odafigyelnünk, mit is veszünk meg végül.
 
A legenda szerint II. Earl Charles Grey, IV Vilmos főminisztere hozta be Angliába az 1830-as években. A történet szerint, mikor az Earl Kína körül hajózott, az egyik katonája megmentett egy fuldokló fiút. Ezért hálából a fiú apja - egy hálás mandarin - megajándékozta a kapitányt a bergamottal ízesített feketeteával. A sztorival csak az a bibi, hogy Charles Grey sosem járt Kínában, illetve a kínaiak nem használták a bergamotot ízesítésre…
 
Annyi bizonyos, hogy mára már az „alap” Early Grey-en kívül számos változat is közkedvelté vált. A Twinings állt elő elsőként a Lady Grey-el, ami a bregamoton kívül Sevillai narancs és citrom aromát is tartalmaz, de létezik úgynevezett Francia Earl Grey is, aminek a keverékéhez rózsaszirmokat adnak. De a legkülönösebb felhasználását talán a japánok élvezhetik az Earl Grey-es KitKat csoki képében. És apropó! Picard kapitány kedvenc teája is ez!
 
 
Göbölös Viktor
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: történet fekete tea


A bejegyzés trackback címe:

https://teablog.blog.hu/api/trackback/id/tr401865984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása